Naslovna arrow GRMLJE arrow Forsythia
Forsythia (Forzicija)

Forsythia (Forzicija) pripada porodici Oleaceae, domovina joj je Europa, Kina i Japan, ime je dobila po engleskom botaničaru W. Forsythu, koji je živio u 18. stoljeću.

OPIS BILJKEForsythia x intermedia

Vjesnik proljeća sa žutim jednostrukim cvjetovima duguljastih latica veličine do 5 cm, koji prije listanja ispunjavaju 2 - 3 m visok listopadni grm sa dugim uspravnim ili blago ovješenim granama. Međutim danas postoje već mnogobrojni kultivari, pa se na tržištu mogu naći čak i biljke koji cvatu puno kasnije do lipnja, u svim nijansama žute boje, ali i bijele i ružičaste (Abeliophyllum Distichum).
Upotrebljava se kao soliter, u skupinama sa ostalim grmljem, ali i kao šišana živica kod sorti uspravnih grana, sadnjom 2 –3 biljke po jednom metru.

UZGOJ, NJEGA

Forzicija je skromnih zahtjeva, uspijeva na svakom dobrom vrtnom tlu, na suncu ili u polusjeni, iako na suncu i u rahlijoj zemlji bogatije cvate.
Brzorastuća je biljka koja često podivlja u širinu i slabije cvate. Orezivanjem se potiče stvaranje mladih izbojaka koji sljedeće proljeće nose cvjetne pupove. Orežite je u proljeće, nakon cvatnje, prije nego započnu rasti mladi izboji. Odrežite do polovice  prošlogodišnje ocvale grane iznad snažnog i zdravog pupa koji je okrenut van grma. Pregustu unutrašnjost grma možete prorijediti i odstraniti grane koje se križaju. Kao živicu isto je orezujete jednom godišnje i to nakon cvatnje, orežete li je još jednom tijekom ljeta, neće nikako ili će slabo cvasti.

OTPORNOST

Dobro podnosi zagađenost zraka i niske temperature. Otporna u zoni 5 – 8.

DOBRO JE ZNATI

U cvjetovima forzicije možemo uživati i zimi, uberite ih u pupovima i stavite u vodu na toplo mjesto, pa će vam proljeće stići ranije…

VRSTE I SORTE

Forsythia EuropaeaForsythia x intermedia

Forsythia Europaea (udomaćena, divlja vrsta) ima cvjetiće zlatnožute boje čije su latice tanje i izduženije. Grane ravne do blago savijene, cvate u ožujku i travnju, visine 2 – 3 m.

Forsythia × intermedia– hibrid, bogato cvate u ožujku tamnije žutim cvjetovima, latice šire i kraće nego kod divlje vrste pa grm izgleda bogatije u cvatu. Snažnih uspravnih grana visine i širine od  2,5 – 3 m, pogodna za orezivanu živicu.

 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana