Naslovna arrow GRMLJE arrow Cotinus coggygria
Cotinus coggygria purpurea 'Royal Purple' (Rujevina)

 
Pripada porodici Anacardiaceae, osnovne vrste porijeklom iz Europe, Kine i Himalaja

OPIS BILJKE

Purpurna rujevina je listopadni grm kojem nakon sadnje treba godina do dvije privikavanja svom novom staništu, a nakon toga se neravnomjerno i umjereno do brzo širi pomoću korjenovih izdanaka. Iz navedenog proizlazi da nije za male vrtove, no idealan je za veće prostore i vrlo dekorativan s ljubičastim listovima koji prije nego otpadnu dobiju žute prugice. Ako se ne orezuje i mladice ne drže pod kontrolom, može narasti 4 -5 metra u visinu i širinu u nekom vremenskom razdoblju od 5 godina. Obični, zeleni cotinus još je robusniji i naraste viši.
Cvate nakon druge godine od sadnje grma, tijekom lipnja i srpnja, metličastim cvatom koji grm prekrije kao purpurni oblak.

UZGOJ, NJEGA

Voli siromašnije, vapnenasto tlo, no jednako će dobro uspijevati i u svakoj drugoj vrsti tla ukoliko nije previše vlažno i nalazi se na sunčanom položaju.
Orezuje se u rano proljeće uklanjanjem neželjenih i oštećenih grana da se održi kompaktnost grma i njegova visina. No može se orezati i skoro do zemlje, mlade grane porast će do 1,5 metara, a ipak će cvasti obzirom da cvate na ovogodišnjim granama. Orezivanjem se utječe i na intenzivniju boju lišća.
Ukoliko je grm stariji i previše se širi, proljeće je idealno i za čupanje mladica koje se obavlja na način da se odgrne zemlja i mladica otrgne sa korijena. Rezanjem mladica samo ćete ih natjerati da se bolje razgranaju.

OTPORNOST

Rujevina je otporna na zagađenje. Uspijeva u zonama 5-8.

DOBRO JE ZNATI 

Lišće ruja u sebi sadrži alkaloide koji pri dužem dodiru kod osjetljivijih osoba mogu uzrokovati blagi dermatitis. Upravo zbog toga ga životinje izbjegavaju, a i djeluje odbojno muhama i komarcima, te ostalim štetočinama!

 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana