Naslovna arrow GRMLJE arrow Hypericum calycinum
Hypericum calycinum (velecvjetna pljuskavica)


Porodica: Hypericaceae, domovina: zapadna Azija

OPIS BILJKEHypericum-cvijet

Zimzeleni brzorastući grm visine do 30 cm, obnavlja se mladicama iz korijena i vrlo brzo prekriva željenu površinu. Listovi su 5-10 cm dugi, eliptični, pomalo kožasti, tamno zeleni (do žuto zeleni ako je biljka uzgajana u sjeni). Cvate od lipnja do rujna žutim cvjetovima veličine do 10 cm, s 5 latica i vrlo izraženim prašnicima.

UZGOJ, NJEGA

Nije zahtjevan u pogledu zemlje ni mjestu sadnje. Jednako će uspijevati i na sunčanom položaju kao i u sjeni, te na vrlo siromašnoj zemlji, no jasno je da će, što ima više sunca i zemlju bogatiju humusom, duže i obilnije cvasti.
Upotrebljava se kao pokrivač tla na nedostupnim mjestima, ali i ispod stabala. Oprez, nemojte među biljke saditi manje biljke poput visibaba ili jaglaca, jer će ih pljuskavica ugušiti.
Preporučuje se orezivanje rano u proljeće skoro do tla, poradi zgušnjavnja nasada.

OTPORNOST

Otporan u zoni 5 - 9. Lišće može otpasti samo tijekom vrlo jakih zima na ispod –25 stupnjeva, no biljka ne izmrzava. U slučaju da i izmrzne u proljeće se bez problema obnavlja iz korijena.
izgled listovaU toplijim klimatskim zonama dosta loše uspijeva, čak i slabije cvate ako nema pravilnu fazu mirovanja, pa u takvim uvjetima svakako traži sjenu kao zaštitu od previsokih temperatura.

DOBRO JE ZNATI  

Ovo je jedna od rijetkih biljaka koja savršeno raste na suhim, siromašnim i sjenovitim tlima, međutim, imate li mali vrt, definitivno je ne bi trebali imati, obzirom na njezin invazivni rast. No imate li veliko stablo u vrtu ispod kojeg ne raste ni trava, ovo je odličan izbor i iz tog razloga jer pokrivači tla "jedu" lišće i nije ga potrebno skupljati u jesen!

 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana