Naslovna arrow GRMLJE arrow Kerria japonica
Kerria japonica Pleniflora (Kerija)

Porodica ruža, domovina Azija, prirodno stanište pored planinskih rijeka, donešena u Europu u 18. stoljeću kada postaje popularan grm na ovim prostorima.

OPIS BILJKE

Listopadni grm širokog habitusa, naraste do 2 metra u visinu i širinu, zelenih šibastih grana koje su atraktivne i zimi. Tanje grančice se lagano povijaju prema zemlji, pogotovu u fazi cvatnje. Cvate sredinom proljeća, duplim žutim cvjetićima sa laticama formiranim u oblik kugle od 3 cm, prikladnim za rez. Kako kerija nikad ne cvate punim intenzitetom, cvjetovi se pojavljuju na granama skroz do kraja jeseni, prirodno se brzo širi mladicama iz zemlje.Kerria japonica Pleniflora

UZGOJ, NJEGA

Uspijeva u laganoj sjeni, zaštićena od izravna popodnevna sunca i zahtijeva bogatiju humusnu zemlju. Na propusnijem tlu tijekom ljetnih suša zatražit će vas malo vode, što pokazuje žućenjem lišća koje izgleda mlohavo.
Radi obilnije cvatnje unutrašnjost grma je potrebno redovito prorjeđivati do tla krajem zime, te nakon cvatnje orezati ocvale izboje do iznad prvih mladih grančica okrenutih van grma. Obzirom da nakon prve obilnije cvatnje kerija nastavlja izbacivati cvjetove skroz do jeseni, sjetite se povremeno odrezati ocvale izbojke, no ništa strašno ako to ne učinite jer ste grm već formirali.
Prekrasno izgleda zasađena u miješanoj slobodnorastućoj ogradi ili kao soliter, često se sadi ispod visokog drveća za popunjavanje praznina.

OTPORNOST

Kerija je otporna u zoni 5, dobro podnosi zagađenost zraka. Od napasti koje se mogu osladiti vašom kerijom zamijećeni su jedino zečevi koji zimi mlađe grančice izgrickaju do tla. Predlaže se zaštiti biljku nekakvom ogradicom ili žicom dok je mlada, a velikim grmovima ovo nepotrebno «orezivanje» neće puno naškoditi.

DOBRO JE ZNATI

Listovi sadrže hydrogen ciyanid, koji se upotrebljava u farmakologiji za izradu nekih lijekova, čak i za liječenje kancerogenih tkiva, međutim u većim količinama isti je sastojak otrovan za ljudski organizam i može izazvati smrt! Isto tako mladi listovi sadrže veliku količinu vitamina C.

VRSTE I SORTE

Kerria japonica - s jednostavnim cvjetovima od 5 latica, niži grm do 1.5 metara, ne toliko impresivan kao Pleniflora s duplim cvjetovima. Postoje i sorte sa bijelo prošaranim listovima.

 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana