Naslovna arrow GRMLJE arrow Philadelphus
Philadelphus coronarius (Pajasmin)


Pajasmin pripada porodici Hydrangeaceae domovina mu je Europa. Philadelphus-cvijet

OPIS BILJKE

Jako mirisan grm, medonosnih cvjetova koji podsjeća na miris jasmina zbog čega ga u narodu i nazivaju jasminom.
Cvate u grozdovima tijekom svibnja i lipnja, jednostrukim cvjetovima bijele boje, iako danas već postoje brojni hibridi s krem ili blago ružičastom bojom latica i dvostrukim cvjetovima, nažalost cvjetno dekorativniji hibridi imaju puno slabiji miris od običnog pajasmina, dok neki čak uopće ne mirišu!
Visine oko 3 metra, blago povijenih grana. Brzo raste! Već druge godine nakon sadnje na stalnom mjestu iz korijena počinje tjerati mladice u obliku šiba što daje kompaktnost grmu i može doseći širinu jednaku visini!

UZGOJ, NJEGA

Voli vlažnije tlo, no prilagoditi će se i svakom drugom suhom ili vapnenastom tlu, što ga svrstava u grupu nezahtjevnih biljaka. Uspijevat će i u polusjeni ali bogatije cvate izložen direktnom suncu. Sadi se kao soliter, međutim vrlo dekorativno izgleda i u nizu slobodnorastuće živice ili čak u kombinaciji s ružama!
Orezuju se ocvali izboji nakon cvatnje (u lipnju), te se do polovice prikraćuju snažni mladi izboji koji nisu cvali! Starijim grmovima koji su izgubili svoju kompaktnost i slabije cvatu, nakon cvatnje ili rano u proljeće,mogu se ukloniti i čitave grane bez ikakvog straha da ćete grm uništiti. I da ga posiječete do zemlje ponovno će potjerati mlade izboje!grm u cvatu

OTPORNOST

Uspijeva u zoni 5.

DOBRO JE ZNATI    

Listovi pajasmina u sebi sadrže saponin. Ukoliko protrljate listove u navlaženim dlanovima, skinut će svu prljavštinu s njih, jedino ne reagira na ulje! Upotrebljava se u proizvodnji kozmetike obzirom da je efektan u skidanju prljavštine, a ne skida prirodnu masnoću kože.

 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana