Naslovna arrow GRMLJE arrow Spiraea x vanhouttei
Spiraea x vanhouttei (Vanhuteova suručica)


Porodica: ruža, domovina: Jugoistočna Evropa, AzijaSperaea-cvijet

OPIS BILJKE

Rod spiraea sačinjavaju brojne vrste i sorte grmova uspravnih ili elegantnih grana, nježnih listića i metličastih ili štitastih cvatova sačinjenih od bijelih ili ružičastih cvjetića, koje cvatu, ovisno o vrsti u proljeće ili ljeti.
Vanhoutteova suručica je hibrid između Spiraea trilobata i Spiraea cantoniensis. Brzorastući je listopadni grm i jedna od najčešće uzgajanih suručica u vrtovima i parkovima. Naraste do 2,5 m visine i širine tanašnim izbojcima koji se elegantno savijaju prema zemlji. Cvate u kasno proljeće snježnobijelim cvjetićima ne većim od centimetra, skupljenih u cvatove koji niz grane padaju u slapovima. Listići su sitni, zeleni, lagano nazubljeni. Tolerira sol.

UZGOJ, NJEGA

Uzgaja se u živim ogradama, u skupinama ili pojedinačno, zahvalna je za prekrivanje padina. Voli hranjivo, dobro drenirano tlo, no nikako vapnenasto. Uspijeva i na sunčanu i polusjenovitu položaju iako na potonjem slabije cvate.
Orezuje se nakon cvatnje, prikraćivanjem izboja koji su cvali iznad grananja, a kako bi se potaklo novo grananje. Starije izboje koji nisu cvali prikratite do polovice, a mlade savitljive izboje ostavite netaknutima. Potrebno je i blago prorijediti središta grma.

OTPORNOST

mladi grm u cvatuVrlo je otporna na niske temperature (zona 4 - 8 ), prašinu i smog, te se dosta uzgaja u gradovima. Od nametnika najveći su joj neprijatelji uši koje sišu sok sa mladih izbojaka. Možete ih se riješiti pravovremenim otkrivanjem i otkidanjem zaraženih grančica, inače vam preostaju insekticidi.

DOBRO JE ZNATI

Svima nam dobro poznati Aspirin dobio je davne 1899. godine ime po spirnoj kiselini koja se dobiva iz soka Spiraea ulmaria (narodni naziv končara) i ima jednak kemijski sastav kao salicilna kiselina. Slovo A u nazivu lijeka dolazi od riječi acetil a završetak “in”  najčešće se upotrebljava u tvorbi kemijskih imena. Svakako zvučnije ime lijeku od Acetilsalicilne kiseline!

 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana