Naslovna arrow GRMLJE arrow Weigela
Weigela (Vajgela,zanica)


W. florida Porodica: Caprifoliaceae, domovina istočna Azija (Sjeverna Kina i Koreja), biljka je ime dobila po njemačkom profesoru  Christian Ehrenfried Weigel-u (1748–1831).

OPIS BILJKE

Listopadni grm visine i širine do 3 metra. Cvate početkom ljeta, pjesnički rečeno; ubija se od cvatnje, svijajući grane prema dolje u ružičasto-bijeloj, pink ili crvenoj boji. Iako nije pravilo, no može procvasti i još jednom početkom jeseni ali puno slabije, otvori se tek po nekoliko cvjetova po grani.

UZGOJ, NJEGA

Uspijeva u bogatoj dobro dreniranoj zemlji na sunčanom položaju ili u laganoj sjeni.
variegata-listCvate na prošlogodišnjim granama pa je orezivanje potrebno obaviti odmah nakon cvatnje rezom ocvalih izboja, na način da ostavite ovogodišnje, mlade grane koje se okrenute prema vanjskoj strani grma kako bi prozračili grm i pospješili cvatnju. Iz istog razloga  možete odrezati koju stariju granu (ovisno o veličini i starosti biljke) iz središta grma.
Nepravilnim orezivanjem u rano proljeće orezat ćete cvjetne pupove i vajgela će puno slabije cvasti.
Upotrebljava se kao soliter ali i kao slobodnorastuća živica. Ne zaboravite biljku u proljeće prihraniti jer ju bogata cvatnja potpuno iscrpi.

W. floridaOTPORNOST

Otporna na niske temperature u zoni 4 naviše do zone 8.

DOBRO JE ZNATI

Vajgela nikako nije otrovna biljka, listovi imaju ljekovita svojstva, čak se koristi u narodnoj medicini. Savršen je mamac za proljetne leptire, pčele, a privlači i ptice koje vole sletjeti na granu – razlog više da i vi uživate u njenoj ljepoti!Wine

VRSTE I SORTE

Weigela florida – naraste oko 2,5 metra u visinu, cvjetovi dolaze po 3-4 u skupinama, ružičaste boje, listovi zeleni.

Weigela florida "Variegata" - kultivar bogatije cvatnje, listovi zeleni, krem do žuto obrubljeni, cvjetovi svijetlo rozi dok unutar čaške prelaze u bijelu, visina biljke do 2 metra

Weigela florida "Vine and roses" - rastom niža od Variegate, 1 - 1,5 metara i nešto sporije raste, tamno ružičastih cvijetova i listova boje crnog vina do ljubičaste.

 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana