Naslovna arrow GRMLJE arrow Viburnum opulus
Viburnum opulus (Crvena hudika, žganci, snježne grude)


Porodica: Caprifoliaceae, domovina Europa, AzijaViburnum opulus

OPIS BILJKE

Listopadni grm visine i širine do čak 5 metara, uklanjanjem prostranih grana i izbojaka, može se oblikovati i u stabalce. Cvate krajem proljeća bijelim cvatovima veličine 10 cm skupljenih u grudu, otud i narodni nazivi. Listovi su oko 10 cm veliki, dlanasti, lagano nazubljeni sa tri ili 5 kraka, u jesen dobivaju prekrasnu crvenu boju. Plodovi su crveni, mesnati, 8 do 10 mm veliki, ostaju na granama dugo u zimu.

UZGOJ, NJEGA

Voli bogata vlažna zemljišta u laganoj sjeni ili manje osunčanim pozicijama, ali će se prilagoditi i drugim uvjetima jer nije pretjerano zahtjevan grm, međutim ne voli prekiselo tlo. Upotrebljava se u sklopu slobodnorastućih živica, kao malo stabalce soliter, a cvijetzahvalan je i za sadnju ispod kakvog velikog stabla.
Starije biljke traže orezivanje čak dva put godišnje: u rano proljeće uklanjaju se suhe i oštećene grane te pokoja prestara grana iz unutrašnjosti grma radi prozračivanja i pomlađivanja biljke (svake godine po jedna do dvije grane ovisi o veličini i starosti biljke) Razlog ovoj drastičnoj mjeri je što starije grane puno slabije cvatu i ogole pa narušavaju grmolik izgled biljke. I nakon cvatnje potrebno je orezati sve ocvale izboje do osnove novih mladih grančica. Jasno, time žrtvujete plodove, ali održavate kompaktnost biljke pa se morate odlučiti ili za štrkljavi grm sa plodovima u jesen koji ga ujedno iscrpljuju ili zbijen sa obiljem cvjetova u kasno proljeće.
Ukoliko Viburnum želite oblikovati u stabalce, puštajte jednu granu do određene visine privezanu za oslonac pa odrežite vrh i prve godine nakon toga u proljeće morate se odreći ljepote prvog cvata radi bolje razgranatosti stabalca. Idućih godina orezujte nakon cvatnje oblikujući krošnju u kuglu i odstranjujte prostrane izbojke stabla.

plodoviOTPORNOST

Otporan u zoni 3. Dobro podnosi onečišćenje zraka. Od nametnika obožavaju ga gusjenice koje su u stanju listove izgrickati do žilica, pa treba pravovremeno reagirati ukoliko se zamijeti njihova "invazija".

DOBRO JE ZNATI 

Plodovi su otrovni ako se konzumiraju u većim količinama, od jedne bobice neće vam biti ništa, čak su ljekovite u malim količinama. Također se od kore rade čajevi koji pomažu kod menstrualnih bolova.

 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana