Naslovna arrow DRVEĆE arrow Albizia julibrissin
Albizia julibrissin (Albicija)


Domovina: Azija, Afrika, Australija, kultivirana u toplijim krajevima Europe u 18. stoljeću
Porodica: Mimosaceae/mimoze

OPIS BILJKEalbizia-cvijet

Albizia je vrlo neobično, egzotično, listopadno drvce čija najveća ljepota dolazi do izražaja prilikom cvatnje sredinom ljeta. Cvjetovi su oko 5 cm veliki u promjeru, izraženih prašnika i pojavljuju se u kiticama ružičaste boje, lagano mirišu i u povoljnim uvjetima prekriju čitavu krošnju. U kasnu jesen donosi plodove u obliku mahune do 15 cm duge.
Naraste 10 do 15 metara visine, široke je krošnje u obliku kišobrana. Listovi su zeleni, dvostruko perasti s neobičnim obilježjem: noću i kad je oblačno se skupljaju (spavaju).

UZGOJ, NJEGA

Odgovara joj sunčani ili polusjenovit položaj, dobro podnosi sušna razdoblja i nije zahtjevna u pogledu kvalitete tla, iako joj dobro propusno, rastresito tlo odgovara više od vlažnih teških i glinastih. Često se sadi ispred terasa zbog dekorativnih vrijednosti i ugodnog hlada koju daje široka krošnja tijekom ljetnih mjeseci ili kao soliter na gradskim trgovima zbog iznimne ljepote. Korijenje joj nije prejako pa nema straha od dizanja popločenih staza.
Odlično podnosi orezivanje pa se može održavati kao omanje stabalce. Orezivanje se vrši krajem zime uklanjanjem oštećenih i neželjenih grana!

OTPORNOST

Uspijeva u klimatskim zonama 6-9.
U hladnijim klimatskim zonama sadnja mladog stabalca preporuča se u proljeće kako bi imalo dovoljno vremena za ukorijeniti se do prve zime. Prvih godinu-dvije, dok ne ojača, preporuča se zimska zaštita jutenim vrećama i nagrtanjem debljeg sloja malča u podnožju stabalca, obzirom da mlada biljka ne podnosi temperature ispod  -15. Najbolje mjesto za sadnju je uz južni zid, kako bi je zaštitili od hladnih sjevernih vjetrova!Albizia j.

DOBRO JE ZNATI 

Cvjetovi albicije suše se i upotrebljavaju za čaj, a listovi se mogu pripremiti i na salatu.
Albiciju može napasti vrsta cikade (nametnik) koji buši stablo i živi od njegova soka i izlučuje suvišnu vodu, te se pod krošnjom čini kao da pada kiša ako se nametnici namnože u velikom broju. Otud i engleski narodni naziv  "kišno drvo".

 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana