Naslovna arrow DRVEĆE arrow Paulownia tomentosa
Paulownia tomentosa (Paulovnija)

Porodica: scrophulariaceae,
Domovina Kina, ime je dobila po Ani Pavlovni (1795 - 1865), kćerki ruskoga cara Pavla I

OPIS BILJKEpaulownia-cvijet

Vrlo dekorativno i egzotično ukrasno drvo, neki ga nazivaju "najbrže rastućem na svijetu", do 20 metara visine sa širokom krošnjom koja ljeti daje prekrasnu hladovinu. Uz to ima vrlo uzak i dubok korijen pa ne predstavlja problem sadnje uz kuću ili terasu.
Listovi su vrlo veliki, srcoliki, sa gornje strane dlakavi, zelene boje; u jesen otpadaju dosta rano i to odjednom u vrlo kratkom roku, pa je olakšano uklanjanje lišća ispod stabla. Cvjetni pupovi se oblikuju već u kasnu jesen, no cvate tek na proljeće i to prije olistavanja pa drvce izgleda prekrasno, obasuto velikim ljubičastim grozdovima mirisnih cvjetova od travnja do svibnja. Cvate već u trećoj do četvrte godine starosti.

Drvo paulovnije je boje meda i vrlo visoke kvalitete, iako dosta mekano, pa ima i veliku ulogu u izradi namještaja i glazbenih instrumenata. Osim toga i vrlo skupo usprkos tome da je spremno za sječu već nakon 10 godina od sadnje. Najveći izvoznici su Australija, Japan i Kina uz SAD, dok u Hrvatskoj tek niču pokusna polja zasada paulovnije za industrijsku namjenu.

UZGOJ, NJEGA

Paulovnija traži rastresito, plodno tlo i nikako ne uspijeva na težim tlima, pogotovo onima gdje se voda zadržava tijekom zime. Nakon sadnje potrebno je redovno zalijevanje da se biljka ustabili na svom staništu, međutim kasnije ne zahtijeva nikakvu pažnju. Jako dobro podnosi orezivanje, pa čak i ako je orežete do panja, ponovno će potjerati grane. Čak se u praksi pri industrijskom uzgoju stabla nakon prve godine života biljka oreže do dna kako bi potjerala jači izbojak koji je pri tom sposoban u samo jednoj godini vegetacije narasti i do 3 metra u visinu.
Često se sadi kao drvored u gradovima ili uz industrijska postrojenja, no i pojedinačno unutar okućnica i to najčešće uz terase, obzirom da vrlo brzo ljeti osigurava hlad, a ranim otpadanjem lišća propušta dovoljnu količinu svjetlosti u jesen i rano proljeće!

OTPORNOST

Vrlo otporna na gradsko zagađenje ali i na bolesti, međutim bolje i brže raste u toplijim klimatskim zonama. Iako znanstveni podaci govore da ne može podnijeti temperature ispod –10 stupnjeva celzijevih, praksa govori u prilog tome da uz pravilnu zaštitu tijekom prve i druge godine života, može preživjeti i –20 stupnjeva ukoliko izgled listanije izložena hladnim sjevernim vjetrovima. Dakle zaštićeniji položaj i uspijeva i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Jača zima možda ošteti cvjetne pupove i uskrati nam bogatu cvatnju, no i pored toga paulovnija je još uvijek najpoželjnije, najbrže rastuće drvo za okućnicu!

DOBRO JE ZNATI 

Jedno stablo paulovnije zbog svog izuzetno brzog rasta, sposobno je u samo 10 godina od sadnje apsorbirati pola tone CO2, glavnog krivca za efekt staklenika na Zemlji, pa je zato poželjno saditi je u gradovima i uz industrijska postrojenja, kao zeleni zid uz autocestu i sl.
I još jedna zanimljivost:
U dijelovima Kine postoji tradicija kad se u obitelji rodi djevojčica da se zasadi drvo paulovnije za sreću, ali i za miraz, jer se stablo siječe na dan vjenčanja i posluži za izradu namještaja.

 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana