Naslovna arrow EGZOTIČNO arrow Abutilon
Abutilon (Sobni javor)

Porodica Malvaceae, porijeklo iz južnog Brazila, Argentine i drugih suptropskih krajeva

OPIS BILJKEAbutilonxhybridum

Abutiloni su zimzeleni do poluzimzeleni grmovi ili penjačice visine oko 3 metra, cvjetova zvonastog oblika ili nalik lanternama u nijansama boja od crvene, ružičaste, žute, narančaste… Ako su im osigurani povoljni uvjeti cvatu neprestano od svibnja do listopada. Listovi su zeleni nalik javorovim (zbog čega su i dobili narodni naziv), dlanasti, s 3 ili 5 režnja, često s mrljama svjetlije boje, 10 do 20 cm dugi. U povoljnim uvjetima lišće ostaje na grmu kroz cijelo vrijeme zimskog mirovanja, odbacuje ga tek na nižim temperaturama.

UZGOJ, NJEGA

 Ovi grmovi traže intenzivno svijetlo tijekom čitave godine, dakle direktno sunce ili tek laganu sjenu.
Ukoliko se uzgajaju u tegli presađuju se u rano proljeće, traže puno mjesta za korijenje, što znači velika tegla i za malecnu biljku ionako će do sredine ljeta porasti do najmanje 1,5 metara visine. Zemlja mora biti propusna ali bogata hranjivom tvari, pa se preporuča u vrtnu zemlju (ili kupovnu) umiješati komposta i malo pijeska.
Abutilon je vrlo žedna biljka, pogotovo ako ga uzgajate na punom suncu, ljeti zalijevamo svakodnevno. Opušteni listovi i otpadanje cvjetova prije nego se potpuno razviju, znaci su da je biljka žedna, odnosno gladna! Obilna cvatnja tijekom ljetnih mjeseci biljku potpuno iscrpi pa je obavezno jednom tjedno prihranite tekućim gnojivom sa nižim udjelom fosfora a višim dušika i kalcija.
abutilon-žutiOrezivanje obaviti u rano proljeće prilikom presađivanja na način da se sve grane porežu na jednu trećinu visine, no i tijekom vegetacije povremeno zakidajte vrhove i odrežite ocvale grančice kako bi potaknuli grananje biljke i obilniju cvatnju.
U tegli, za samo jednu sezonu, biljka može narasti do 2 metra visine, no ako je uzgajate zasađenu u vrtu, biljka može doseći i više od 3 metra u visinu i isto toliko u širinu. Zašto ne probati i u kontinentalnim dijelovima uzgajati je vani? Traži manje njege po pitanju zalijevanja a u kasnu jesen, kad temperature krenu ispod nule, jednostavno iskopati čitav busen s korijenom, orezati prevelike grane i pospremiti u hladniju prostoriju. Ipak ga ne zaboravite zaliti i prihraniti i kod ovakvog načina sadnje.

OTPORNOST

Abutiloni su uglavnom otporni na smrzavanje do – 10 stupnjeva celzijevih (kratkotrajno i do –15) iako pri tako niskim temperaturama uglavnom izgube lišće. No zimu neće preživjeti u toploj prostoriji bez dovoljno svjetla i sa centralnim grijanjem koje isušuje zrak.
Idealni uvjeti za prezimljavanje lončanice su: svijetla i hladna prostorija, s oskudnim zalijevanjem 1-2 put mjesečno.
Bijele mušice su najčešći nametnici koji mogu uznemiriti abutilon, napadaju ga za topla i suha vremena pa je potrebno biljku povremeno poprskati po listovima. Napadi su češći u zatvorenim prostorijama nego na otvorenom, ali i na terasama gdje nema dovoljnog strujanja zraka.

DOBRO JE ZNATI

Abutilon je brzorastući grm! S razvojem krošnje jednako brzo se razvija i korijen i ako nema dovoljno mjesta u tegli biljka pati, slabije Striatuma Thompsoniiraste, slabije cvate… Bitno je; ako primijetite  da korijenje počinje izlaziti van iz tegle pod hitno presaditi u veću teglu bez obzira na godišnje doba (osim zimi kad miruje), inače ga mogu napasti crvci koji biljku doslovno unište. Pri presađivanju slobodno orežete i korijenje te biljku na par dana smjestite u laganu sjenu da se privikne na nove uvjete. Zahvalit će vam svojom ljepotom.

VRSTE I SORTE

Abutilon x hybridum
Hibrid između A. darwinii x A. Pictum
Zimzeleni grm visine do 3 metra, cvjetovi crveni, rozi, žuti zvonasti,  4 do 8 cm dugi, cvate tijekom cijelog ljeta i traži puno sunca
Prezimljuje u svijetloj, hladnoj prostoriji (do –5 stupnjeva), tolerira temperaturu do –10.

Abutilon megapotamicum (Puzavi abutilon)Megapotamicum
Puzavi abutilon je zimzeleni grm koji može narasti 3 metra i više u visinu i širinu. Ima tanke viseće grane, no ako ima potporanj ponaša se kao penjačica. Listovi su dlanasti, pri vrhu trokutasto šiljati, lagano nazubljeni, a cvjetovi u obliku lanterni s crvenom čaškom, žutim laticama i ljubičastim do skoro crnim prašnicima.
Traži sunčani ili djelomično zasjenjen položaj, tolerira temp do –10°C ako je zasađen uz južni zid i zaštićen malčem kroz zimu! Ukoliko grane i namrznu, može se u proljeće orezati do zemlje i ponovno će potjerati iz korijena.

Abutilon striatuma 'Thompsonii'
Naraste do 5 m u visinu i 2 u širinu (u teglama do 2 metra). Manje otporan na niske temperature od gore navedenih.
Svijetle mrlje lišća uzrokovane su virusnom infekcijom koja se ne smatra bolešću nego prednosti ovog kultivara. Raste mrvicu sporije od običnog hibridnog abutilona, više mu odgovara lagana sjena od punog sunca zbog nježnijih listova. Traži češće prikraćivanje vrhova kako bi se dobio grmolik oblik.

 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana