Naslovna arrow EGZOTIČNO arrow Brugmansia
Brugmansia (Anđeoska truba)


Pripada porodici Solanaceae, potječe iz sjevernih Anda.

OPIS BILJKEB.suaveolens

Brugmansie su se donedavno ubrajale u rod Datura (kužnjak) koje su jednogodišnje, zeljaste biljke, rastu samoniklo i u našim krajevima (D. Stramonium) i imaju uspravne cvjetove, otud i česta zabuna u nazivu biljke.
Brugmansie su zimzeleni ili poluzimzeleni brzorastući grmovi koji u svom prirodnom staništu mogu doseći visinu i do 6 metara, rijetko i više od 10 metara i oblikuju stablo, a kao lončanica može se razviti i 2 metra u svim smjerovima. Listovi su jajoliki do 25 cm veliki (i veći ako raste u sjeni) lagano zupčasti po rubovima sa izraženim žilicama. Cvjetovi su dupli ili jednostavni, ovješeni, s  čaškom oblika trube, vrlo mirisni u nekih vrsta, dugi 15 do 30 cm u nijansama ružičaste, žute, bijele, crvene ili narančaste boje. Cvatu od kraja proljeća do jeseni iako u povoljnim uvjetima mogu cvasti čak i zimi. Biljka vrhunac cvatnje dostiže u srpnju i kolovozu kad svojom ljepotom plijeni pažnju, ali i zahtijeva najviše njege jer ne može preživjeti sušna razdoblja bez vode.

UZGOJ, NJEGA

 Za bogatu cvatnju brugmansie traže intenzivno sunce, jednom tjedno prihranu (najbolje gnojivom za rajčice) od početka vegetacije pa do listopada i povremeno prskanje lišća za vrućih dana. U ljetnim mjesecima traži i puno vode; ovješeni, mlohavi listovi znak su da je biljka žedna i čim joj udovoljite listovi se podižu. Ljeti često gubi donje listove što nije znak bolesti, naprotiv iz njihovih pazušca rastu nove grane.
Uspijevat će u svakoj bogatijoj vrtnoj zemlji, a ako se uzgaja u tegli, zemlji obavezno dodati malo pijeska radi prozračnosti korijenja i drenaže jer ne trpi konstantnu vlažnost. Presađivanje se vrši u proljeće, no biljka će bolje uspijevati ako je posadite direktno u vrtnu zemlju nakon posljednjih očekivanih mrazeva i izvadite zajedno s grumenom zemlje prije zime, stavite u crnu vreću za smeće i povremeno zalijete za vrijeme zimskog odmora.
Brugmansije cvatu na vršnim dijelovima grana i to tek kad se osnovna grana razgrana u obliku slova Y. Upravo se u tom dijelu biljka i orezuje, dakle mladi izbojci iznad Y i oni koji niču iz zemlje dok se stariji dijelovi grana ne bi smjeli dirati, osim ako stradaju zimi. Orezuje se u jesen prije spremanja za prezimljavanje radi pomlađivanja biljke ali i kako bi se izbjeglo širenje gljivičnih bolesti. Ukoliko prezimljava u tamnom prostoru potrebno je odsjeći i sve preostale listove s biljke!
Brugmansia arborea

OTPORNOST

Brugmansia će bez problema preživjeti zimu u zonama 10 do 12, a pretrpjet će i nešto niže temperature uz mogućnost izmrzavanja do tla i ponovnog oporavka na proljeće. Ipak idealna temperatura za prezimljavanje je oko 5 stupnjeva u svijetlom ili tamnom prostoru.

DOBRO JE ZNATI 

Brugmansie su otrovne u svim svojim dijelovima! Ekstrakti dobiveni iz biljke oduvijek služe južnoameričkim šamanima kao halucinogena droga kod vjerskih obreda, međutim pri predoziranju izaziva smrt!
Pojedine vrste imaju vrlo intezivan, ugodan miris, no kod osjetljivijih osoba može izazvati glavobolju.

VRSTE

B. arborea – 12 do 17 cm veliki bijeli ili krem bijeli cvjetovi, vrlo mirisni
B. aurea – naraste do 10 metara s žutim cvjetovima i intezivnim mirisom
B. sanguinea – sa cjevastim izduženim cvjetovima žutonarančaste boje, bez mirisa
B. suaveolens – bijele ili ružičaste boje, nježnog mirisa
B. versicolor – uglavnom bijele boje, međutim cvjetovi, kako postaju stariji, poprimaju boju breskve ili roze tonove, vrlo jak miris
B. vulcanicola – vrlo rijetka, ružičaste boje sa ljubičastim tonovima, za zavrnutim rubovima vjenčića prema gore ili ispunjenim cvjetovima, bijele, žute, boje marelice, ovisno o kultivaru.


 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana