Naslovna arrow EGZOTIČNO arrow Caesalpinia gilliesii
Caesalpinia gilliesii (Poincijana, žuta rajska ptica)


Pripada porodici Caesalpiniaceae, porijeklom iz Argentine i Urugvaja.

OPIS BILJKEcaesalpinia gillesii

Listopadni grm visine do 5 metara, u tegli ne naraste više od 2 metra. Listovi slični akaciji samo su sitniji, dvostruko perasto razdijeljeni, duljine dvadesetak centimetara. Cvjeta u srpnju i kolovozu u cvjetnim grozdovima, pojedinačni cvjetovi s pet latica jarko žute boje sa izraženim crvenim prašnicima blago savinutim prema gore od 5 do 8 cm.

UZGOJ, NJEGA

Caesalpinia traži izravno sunce za raskošnu i bogatu cvatnju te dobro dreniranu zemlju, vrlo dobro podnosi i vapnenastu zemlju.
Ako se uzgaja u tegli preporuka je u zemlju neutralne kiselosti umiješati malo pijeska ili perlita. Traži dosta duboke tegle zbog jako razvijenog korijenovog sustava, presađuje se u proljeće, s godinama kad postane prerobusna dovoljno je samo promijeniti površinski sloj zemlje.
Obavezno joj je potrebno osigurati zimovanje u hladnijem svijetlom prostoru (najviše do 5°C) inače ne cvate pravilno. Kroz zimu smanjiti zalijevanje, tek malo vode jednom u tjedan dana, ako je na temperaturi ispod nule zalijevati puno rjeđe, na nižoj temperaturi izgubit će i lišće (pogotovo u tamnijem prostoru) što je posve normalno jer je listopadni grm. Od proljeća zalijevati kad se zemlja skroz prosuši i paziti da u podlošku ne ostane vode!
Prihrana od ožujka do listopada jednom u dva tjedna sa hranjivom za cvjetne biljke. Nije zahtjevna u pogledu vlažnosti zraka, ali slobodno je za najvećih vrućina malo poprskajte vodom, obavezno rano ujutro ili kasno navečer da listovi ne dobiju opekline.
Orezivanje se preporuča nakon cvatnje radi oblikovanja grma jer ima rijetku krošnju. Orezivanjem se može oblikovati i u maleno drvce.
Oprez, ukoliko se biljka osjemeni, sjemenke su vrlo otrovne, pa se preporuča ocvale cvjetove orezati. Plodovi liče na sjemenke graha koje lako pucaju kad se osuše.

OTPORNOST

Otporna je u zoni 8a, međutim izdrži i kratkotrajne niže temperature do -17°C ukoliko je zasađena uz zaštićen južni zid i zemlja joj nije prevlažna. Za sadnju u kontinentalnim dijelovima preporuča se sadnja direktno u zemlju nakon zadnjih mrazeva i vađenje iz zemlje pred zimu; bolje će uspijevati i bogatije cvasti ali tada joj je svakako potrebna temperatura prezimljavanja oko nule.

DOBRO JE ZNATI 

Caesalpinia obogaćuje tlo dušikom za što su zaslužni mikroorganizmi koji žive u simbiozi s korijenjem svih mahunarki unutar čvorića korijenja. Iz tog razloga ju je poželjno saditi direktno u zemlju jer će u tom slučaju "hraniti" i biljke koje rastu u njenoj blizini!


 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana