Naslovna arrow GRMLJE arrow Prunus laurocerasus
Prunus laurocerasus (Lovorvišnja)

Porodica ruža; domovina: istočna Europa i zapadna Azija

OPIS BILJKEcvijet

Lovorvišnja je zimzeleni grm sa prekrasnim sjajno-zelenim 15 cm dugim, kožastim listovima. Cvate krajem proljeća bijelim cvjetićima skupljenim u uspravne grozdove, nakon čega donosi plodove u obliku crnih bobica. Brzorastuća je biljka i može prerasti okvire grma te nakon 10 godina može doseći veličinu od 5 x 4 metra. No, samo ako vam je to želja; lovorvišnja izvrsno podnosi orezivanje i možete je održavati na visini kojoj želite. Uz to, za ovakav porast mora imati baš idealne uvjete.

UZGOJ, NJEGA

Biljka dobro podnosi sjenu, mada bolje uspijeva na sunčanim položajima. Traži dobro dreniranu zemlju i ne podnosi vapnenac, u tom slučaju listovi dobiju žućkastu boju.
Dobro podnosi rez i vrlo je zahvalna biljka za žive ograde obzirom da lijepo izgleda kroz sva godišnja doba. Preporuča se visina ograde od 100 do 300 cm sadnjom 2 – 3 biljke na jedan metar duljine.
Kao živicu mlade biljke šišajte u visinu i širinu kako bi potaknuli grananje i zgusnuli nasad. Prvih godina, nakon sadnje, preporuča se orezivanje u ožujku i lipnju na način da ostavite novu visinu ograde nekih pet do deset cm, ovisno o napretku biljaka. Kad dostignete željenu visinu grm samo održavajte šišanjem i to u svibnju, nakon cvatnje, te još jednom u kolovozu ili rujnu.
Ako raste kao samostalan grm, u rano proljeće prikratite samo grane koje strše i narušavaju željeni oblik. Mlade grane, koje kreću bliže korijenu, skratite na polovicu da bi razgranali podnožje grma koje često ogoli. Svakih, otprilike, pet godina rasteretite središte grma kako bi ga prozračili.izgled grma

OTPORNOST

Otporna je u zoni 5 i na zagađenje. Listovi ipak mogu malkice stradati od hladnih sjevernih vjetrova te na proljeće dobiju mrlje slične opeklinama, takve listove jednostavno odrežite škarama. Bez brige mogućnost stradanja ograničena je samo na mlađe listove koji nisu dovoljno očvrsnuli do zime i to na vrlo niskim temperaturama.

DOBRO JE ZNATI

plodoviZa šišanje lovorvišnje upotrebljavajte obične vrtne škare a ne škare za živicu, inače ćete oštetiti debele kožaste listove i biljka će izgubiti na svojoj ljepoti prepolovljenih velikih listova.
Lišće i plodovi sadrže veliku koncentraciju acida.

VRSTE I SORTE

Postoje i hibridi koji ne dostižu ovakvu impozantnu veličinu i lakše ih je održavati ako želite manji grm u svom dvorištu. Dakako ti hibridi i puno sporije rastu.

 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana