Naslovna arrow GRMLJE arrow Cotoneaster
Cotoneaster (dunjarica, mušmulica)

C.horizomtalis u cvatu
Dunjarica pripada porodici Rosaceae, domovina joj je Kina, a u Europi je kultivirana početkom XX stoljeća.

OPIS BILJKE

Dunjarica ima mnogostruke upotrebe u našim vrtovima: kao živica, soliterni grm, minijaturne vrste ukrašavaju kamenjare, pužu preko zidića… Grmolikog su ili puzajućeg rasta, visine od 50 cm pa do čak 5 metra, ovisno o sorti.
Listovi su postavljeni naizmjenično, veličine 5 –15 cm, listopadne vrste su predivnih jesenskih boja, a zimzelene, zajedno s dekorativnim crvenim plodovima, ukras su vrta i zimi, ali i hrana pticama.
Cvatu sićušnim bijelim ili ružičastim cvjetovima s pet latica, tijekom cvatnje u kasno proljeće grmovi često zuje od pčela i krase ih leptiri.

UZGOJ, NJEGA

Skromnih su zahtjeva glede tla, uspijevat će gdje god da ih zasadite, dobro podnose sušna razdoblja i sjenu, a uživat će na punom suncu!
Orezivanje nije potrebno, ostavite biljku da puže i poprimi prirodan oblik, no oštećene i suvišne grane možete ukloniti u proljeće, osim ako je uzgajate kao živicu, tada se preporuča orezivanje nakon cvatnje.

cotoneaster zimiOTPORNOST

Sve vrste dunjarica su vrlo otporne na niske temperature, te uspijevaju u USDA zoni 4 – 8. Otporne su na sušu, vjetar i otrovne plinove.

DOBRO JE ZNATI 

Osim što daju dekoraciju našem vrtu kroz sva godišnja doba, puzave vrste dunjarica su vrlo zahvalne za sadnju na padinama koje je teško održavati redovnom košnjom, jer gustim rastom u širinu sprječavaju rast korova. Zbog jako razgranatog korijenja idealna je biljka za stabiliziranje tla na nagibima.
Oprez, plodovi dunjarica su otrovni!C. Coral Beauty

VRSTE I SORTE

Cotoneaster dammeri «Coral Beauty» - zimzelen do poluzimzelen grm (pri nižim temperaturama lišće se boji u crveno i otpada), puzajućeg rasta do 60 cm visinu i 1,5 m u širinu. Koristi se kao pokrivač tla, prekriva kamenjare ili niske zidiće. Bijeli cvjetići tijekom lipnja, a poslije koraljno crveni plodovi ističu se među tamnozelenim kožastim sitnim lišćem.
Cotoneaster horizontalis - poluzimzelena vrsta, tamnozelenih sjajnih listića koji do kasne jeseni ostaju na granama prekrasnih jesenskih boja,.Lepezasto raširenih grana, s bijelim ili blijedoružičastim cvjetićima u svibnju i bogatstvu crvenih bobica tijekom jeseni. Naraste do 80 cm visoko, a puzajuće grane dosegnu dva metra dužine, pa se često sadi kao prekrivač strmih dijelova vrta.

 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana