Naslovna arrow DRVEĆE arrow Koelreuteria paniculata
Koelreuteria paniculata (Metličasta kelreuteria, zlatna kiša)

 

Koelreuteria paniculata

Domovina: Kina, Koreja, Japan

Porodica: Sapindaceae

OPIS BILJKE

Kelreuteria je srednje do brzorastuće listopadno stablo visine do 15m ali u našem podneblju  i niže 7-10 metara.  Nije stablo koje će vam osigurati duboku hladovinu jer ima rahlu krošnju no zbog svoje „arhitektonske“ vrijednosti vrlo je česti gost u drvoredima, parkovima i okućnicama diljem Europe. Deblo i grane su joj debele i zakrivljene čak znaju biti i isprepletene, krošnja je zaobljena, okrugla, no može biti i nepravilna. Lišće je neparno perasto, urezano,  dužine oko 35 cm, kod olistavanja pomalo ružičasto, kroz ljeto zeleno a jesen ga oboja narančasto prema crvenoj. Cvate  početkom ljeta metličasto, na vrhu jednogodišnjih grančica sa žutim cvjetovima duljine oko  40 cm. Cvate već u vrlo mladoj dobi, već kao dvogodišnja biljčica i vrlo je medonosna pa privlači leptire i pčele. Smeđi, skoro brončani mjehurasti, papirasti plodovi veličine 4-5 cm,  zadržavaju se na krošnji gotovo cijelu zimu. Biljka nema dubok korijen.

lišće u proljeće
UZGOJ, NJEGA

Kelreuteria nije zahtjevna u pogledu zemlje, naprotiv, jedna je od rijetkih biljaka koja može uspijevati i u vrlo sironašnoj zemlji no traži sunčaniji položaj. Kao mlada biljka ima samo par stršećih grana, neujednačenog je rasta i preporuča se ju orezati da bi stablo ojačalo i dobilo formu krošnje, no ako je ostavite da raste prirodno dobit ćete ornamentalnu  biljku specifičnog grananja koja traži minimalno orezivanje grana koje su odumrle ili se križaju s drugima. Svako orezivanje je potrebno obaviti u rano proljeće dok biljka još miruje. OTPORNOST

Podnosi sušu i gradska zagađenja, nije osobito podložna bolestima. Odolijeva jakim vjetrovima, ali ne odgovara joj izloženost na samoj obali. Uživa u dugim i vrućim ljetima, uspijeva u zoni 6 no u hladnijim područjima bi vrlo mlade biljčice trebalo zaštititi od hladnoće i mrazeva.

DOBRO JE ZNATI

Koelreuteria je vrlo cijenjena biljka zbog njene „svestranosti“: iz cvijeća možemo dobiti žutu a lišća crnu boju, sjemenke često završavaju u nakitu, brojalicama, a mjehurasti ovici sjemenki su česta dekoracija u buketima i božićnim aranžmanima. Cvjetovi su ljekoviti, upotrebljavanju se u prirodnoj medicini za tretmane očnih bolesti a sjemenke i lišće su jestivi.

 
Rasadnik "Curek" © 2007., Prava pridržana